Mi is az a tűzvédelem?

A tűzvédelem egy lehetséges tűz keletkezésének megelőzésére, megakadályozásra, valamint a tűzoltás alapvető feltételeinek biztosítására vonatkozó, előírások rendszere, és érvényességére figyelő tevékenység.

 

A tűzvédelem szabályait a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról törvény határozza meg. A törvény (4. § b) szerint a tűzvédelem a tűz elleni védekezést jeleni, amely magában foglalja, a tűzoltási feladatok betöltést. A tűzvédelmi jogszabályok betartásának elmulasztása estén bírság szabható ki.

 

A tűz elleni védekezés fő feladata:

  • A lehetséges tűzesetek megfékezése, megelőzése
  • A feladatok ellátása, mentő tűzvédelem
  • A tűzvizsgálat, valamint a feltételek biztosítása

 

 

Tűzgátló nyílászárók

A tűzgátló nyílászárók segítségével egy esetleges tűznél, szakaszon belül tudjuk tartani a tüzet. Ezzel értékeket mentünk meg. Minden egyes nyílászárónak ilyennek kellene lennie. A tervezésnél fontos szempont, hogy milyen nyílászárókat választunk ki. A tűzgátló nyílászárók tekintetében kétféle van egyrészt maguk az ablakok, valamint a nyitható ajtók. Működési szempont szerint zárt és nyitott típus létezik.

 

Milyen gyakran kell felülvizsgálni a tűzgátló nyílászárót?

A rendszeres felülvizsgálatot naplót, jegyzőkönyvet a tulajdonosnak, üzemeltetőnek hatósági ellenőrzéskor be kell mutatni. A forgalmasabb helyeken ez az ellenőrzés több rendszerességgel kerül ellenőrzésre.

 

A tűzgátló szerkezetek követelményei:

A habosított anyagok akkor alkalmazhatók, ha ezt a borítást kellő gletteléssel van lefedve. A többrétegű szerkezetek estén minden réteget hézagolni érdemes. A szerkezetnek egységesnek kell lennie, egyéb gyengítő megoldások nélkül. A világítások, és egyéb olyan anyagokat is amelyeket felhasználunk, rendelkeznie kell. A mennyezeten elhelyezett lámpatesteknél fontos a kialakításának megtervezése. A további előírások a tűzvédelem érdekében, hogy az álmennyezet borítása folytonos legyen, ennek érdekében dobozolással kell körbe venni.

 

A füstkötényfal egy nagyon meghatározó tűzvédelmi szerkezet. Kialakítása nagyon hasonló a válaszfal szerkezetével. A hő és füst elvezetés füstkötényfalakkal mind az ipari létesítmények esetén, mind a tervezés és a kivitelezés során kiemelt figyelmet kell szentelni. Egy tűz esetén az emberi élet és vagyon védelme érdekében tett intézkedések, mindenki számára egyaránt fontos. Ezért előírás szerűen alkalmazható úgynevezett füstkötényfalak alkalmazása. Ezek nagyban befolyásolják a károsodások nagyságát. A szabvány szerint egy létesítmény belmagasságának maximum félig nyúlhatnak az említett falak. Első gondolatra a plusz költségként felmerülő füstkötényfal-kialakítása ellenkező hatással volt a költségvetésre. Csökkentette a létesítmény összköltségét amellett, biztonságos működést biztosít.

 

Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek:

A füst elvezető rendszereket védeni kell a tűztől. A tűzálló festék könnyen felhordható és ez az anyag rendkívül tartós és összetett alakzatok befedésére használható fel. A légcsatornák tűzvédelmét hagyományos, mechanizált és kombinált módszerekkel, tűzálló anyagok, speciális bevonatok és kompozíciók segítségével érhetjük el.

A bevonat növeli a tűzállóságot tűzgátló festékek, valamint habracsok segítségével. Csökkenti lehetőségét, valamint gátolja a lángterjedését a villamos berendezésekben. A javítási feladatok szorosan kapcsolódnak a kivitelezési kérdésekhez.

A tűzgátló rendszerek kivitelezésekor törekedni kell a tűztesztekkel igazolt réslezáró rendszer kialakítására. A telepítés során előfordul, hogy nem a hagyományos megoldásra van szükség, mivel könnyen előfordul, hogy a nem tesztelt módosítások miatt nem biztosítaná a kívánt tűzállósági teljesítményt, ezért minden esetben ki kell kérni szakértői és tűzvédelmi hatóság tanácsait az előforduló problémák kezelésére. Cégünk csak is kiváló minőségű, bevizsgált termékekkel dolgozik, így megfelel minden tűzvédelmi szabálynak. Hiszen nem csak otthona, hanem az Ön és családja biztonsága az elsődleges szempont számunkra.