Szerelt válaszfal rendszerek

A szerelt válaszfal rendszerek önhordó, belső falszerkezetek, amelyek segítségével a rendelkezésre álló belső terek külön helyiségekre oszthatjuk. Az általunk készített, használt burkolatok a lakó- és polgári épületekben történő alkalmazásukból az összes tűzvédelmi, akusztikai és egyéb követelményeknek eleget tesznek. A tartószerkezet megfelelő kialakításával függőleges és ferde falsíkokat hozhatunk létre.

A válaszfal rendszer építését megelőző fontos dolgokról szükséges meggyőződnünk:

  • A padló és mennyezet egyenessége
  • Az elektromos szerelvények kivezetési helyei
  • A válaszfalakat a kész padlóra akkor lehet csak elhelyezni, ha minden feltétel biztosítva van, anélkül, hogy a felület megrongálódna. A födémnek el kell bírni az építendő falak súlyát. A válaszfal vázát vízszintes és függőleges profilok alkotják.
  • A szerelt válaszfal rendszerek mennyezethez történő csatlakozását csúszó kapcsolat kialakításával kell megoldani, mely maximum 20 mm födémlehajlás esetén kivitelezhető.

Függőleges profil szerelése

A vízszintes profilok közé függőleges profilokat helyezünk el. A hosszát úgy kell megválasztani, hogy amikor a függőleges részt belehelyezzük az alsó profilba a felső vége min 20 mm-t csússzon be a felső profilba. A függőleges profilok sűrűségét a lapok mérete határozza meg. Amennyiben a szerelt válaszfal rendszerekben további vezetékeket szükséges átvezetni a profilokon korlátozott méretben a helyszínen is alakíthatunk ki kisebb nyílásokat.

Az ásvány gyapot paplant a szerkezet teljes egészébe, hézagmentesen kel elhelyezni, de amennyiben az anyag nem tölti ki az üreg vastagságának háromnegyed részét, akkor összecsúszás ellen rögzíteni szükséges. A válaszfalon, az elektromos dobozok elhelyezésénél be kell tartani fontos szabályokat. Az elektromos dobozokat a fal két oldalán nem szabad közvetlenül egymás mögött elhelyezni. Függőleges irányban a dobozok mögött legalább 400 mm távolság betartása ajánlott. A tűzgátló válaszfalakban elhelyezett elektromos dobozokat a válaszfal üregében teljes mértékben védeni kell. Ez sokféle képen vihető végbe, például körbe gipszeléssel vagy megfelelő rétegű gipszkarton doboz kialakításával. Amennyiben a körbe gipszelést választjuk, figyelni kell a gipszvastagság megegyezzen a tűzgátló fal vastagságával.

A szerelt válaszfal felületkezelése történhet festéssel, illetve csempézéssel. Amennyiben a festést választjuk úgy szükséges egy alapozó réteg felvitele a felületre. Egy nedves helyiségben ajánlott a vízbázisú diszperziós festék. A csempézés esetében, a burkolat felragasztása előtt is alapozás  szükséges. Az ilyen burkolat esetén a hézagolás kitöltése és a csavarfejek glettelése flexibilis csemperagasztóval történik. Ezt rugalmas fugázó anyaggal kell kitölteni.

Szerelt válaszfal előnyei:

A szerelt válaszfal rendszerek, a hagyományos technológiával épülő épületekhez képest, számos előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek. Kivitelezésük gyors és gazdaságos a kész épületek kiváló fizikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Utólag könnyen átalakíthatók és akár bővíthetők. Kialakításának alapfeltétele a megfelelően kialakított pontos fogadó szerkezetek.