Kültéri álmennyezetek

 

Az álmennyezetet már az ókorban is használták a belső tér csökkentésére és annak díszítésére. Ezek a funkciók ma már sokkal nagyobb választási lehetőségeket kínálnak. A letisztult megoldásoktól egészen a modern kialakításig. A precíz és minőségi kivitelezés megadja nem csak a belső helyiségünk karakterét, hanem a  kültérben is esztétikus megjelenést kölcsönöz.

A kültéri sávos álmennyezetek főbb jellemzője a sarkos élkialakítás, megjelenését tekintve lehetnek zárt vagy fuga nélküliek. A lakásfelújítás során gyakran felmerül a kérdés, hogy a helyiségeink plafonját hagyjuk üresen és csak szimplán egy festéssel átfessük, tapétázzuk vagy álmennyezettel burkoljuk.

A kültéri álmennyezetek viharálló és korrózióálló kivitelben készülnek el. Amennyiben csökkenteni szeretnénk a mennyezetünk magasságát, akkor változtathatjuk gipszrost segítéségével. A gipszrost lapok minden olyan helyen beépíthetők, ahol közvetlen csapadék és napsütés nem éri. Így tökéletesen alkalmas például mennyezetek vagy ereszek burkolására. A kültéri álmennyezetek tervezésekor a szél nyomásra is tervezni kell. A szerelési technológia megegyezik a beltéri építési technológiával.

Mi is az a gipszrost?

Alapanyaga gipsz és papír keveréke. A két anyag tökéletesen illeszkedik egymáshoz. Az épület fizikai tulajdonságokkal rendelkező felületén kemény, erős építőlemez jön létre. Rendkívül könnyű és repedésmentes. Merevítő elemként történő alkalmazását szolgálják. A rendszer további érve, hogy megbízható minőséget garantál.

Milyen tulajdonságokkal rendelkezik?

A lapok tömege és sűrűsége nagyobb, a normál gipszkartonlaphoz képest a bennük lévő anyagok miatt. A víztaszító tulajdonságiak miatt lassan szívják fel a vizet. A gipszrost építőlemezeknek nagyobb az ütésállóságuk, felhasználóságuk sokoldalúbb a gipszkarton lapokhoz képest.

Tulajdonságai

 • Nagy szilárdság
 • Nedves helyiségben is beépíthető
 • Könnyen vágható
 • Környezetbarát
 • Fa vagy fém vázszerkezetekre egyaránt építhető

Általános tudnivalók

 • Az első és legfontosabb a födémet tartó szerkezet rögzítése előtt a hiányosságok ellenőrzése. A függesztett mennyezet rögzítése betonozott falécekhez nem megengedett. A tartó szerkezetnek kellően merevnek kell lennie a biztonságos telepítés érdekében.
 • Az építőlemezeket, fogadószerkezet anyagának megfelelő elemmel rögzítik.
 • A lemezek fém vázszerkezetre, gipszrost csavarral csavarozhatók. A fa szerkezetekhez, a kereskedelemben kapható horganyzott kapcsokkal is összetűzhető.

Kültéri álmennyezet építésének szempontja

 • A kültéri álmennyezetek tervezésekor a szerkezeti nyomásra is tervezni kell
 • Függesztő elemként kizárólag nóniusz függesztő alkalmazható
 • A főtartók és a szerelő profilok pontos összekapcsolására kereszt összekötő használható
 • A már elkészült felületet párazáró festékkel kell bevonni
 • Korrózióvédelemmel ellátott tartószerkezet szükséges a felhasználásra

Egy álmennyezet elhelyezése nagyon sok esetben szükségessé válhat. Főként régi építésű ingatlanok esetében lényeges és megkönnyíthetjük vele a mennyezet kinézetét, miközben nem lesz gondunk a repedések és a felület egyéb javításával. A precíz, gyors és minőségi munka elvégzésért keressen fel minket. Szakképzett kollégáink a hét minden napján álnak rendelkezésükre. Speciális igényeknek is eleget teszünk. Egy kültéri álmennyezet számtalan feladatra és problémára adhat nagyszerű és egyben esztétikai megoldást, de nem mindegy, hogy kivel végezteti ezt a feladatot.